Ulf Stureson-Föreställning av albumet Alfta

Ulf Stureson gör föreställning av hyllade albumet Alfta förr och nu 

I fredags släpptes Ulf Sturesons första album på 10 år. Det mottogs med öppna armar av en samlad kritikerkår. I höst sätter han upp en föreställning i två akter som delar albumet namn och tema, Alfta förr och nu.


Den forne Traste Lindéns Kvintett-medlemmen Ulf Stureson blev legendarisk på egen hand mycket genom sitt debutalbum I overkligheten (1996). Sedan dess har det blivit totalt fyra soloplattor. Det har gått tio år sedan det senaste albumet, men nu är längtan över. I fredags släpptes albumet Alfta förr och nu.

Albumet tar avstamp i Sturesons uppväxt i Alfta, en bortglömd avkrok i södra Norrlands inland. Fast för honom är det världens centrum. Det är en samling låtar om en värld, en plats och en person i förvandling. Ibland till det bättre, ibland inte. Känslan är den samma som vid debutalbumet, det är en nystart med tydligt tema, en självbiografisk tillbakablick med sikte på framtiden. Tillbaks till där det började.

I höst ger Ulf Stureson ett antal musikföreställningar som kommer bygga på samma tematik. I två akter, ”Förr” och ”Nu”, kommer Stureson och hans band först fokusera på debutalbumet och andra låtar som rör sig i det förgångna för att sedan i andra set förflytta sig fram till den nya skivan och samtiden.


Musiken kommer också att varvas med högläsning ur boken Alfta förr och nu, skriven av Ulf Sturesons farfar, som alltså gett både album och förställning sitt namn. Uruppsättningen sker givetvis i just Alfta 28 oktober.

Alfta förr och nu – En musikföreställning i två akter:

28 oktober ALFTA Runemo byagård
04 november GÖTEBORG Stora Teatern
05 november STOCKHOLM Södra Teatern
08 november MALMÖ Victoriateatern
25 november GÄVLE Gasklockarna

Turnédatum och biljettinformation: här

Röster om Alfta förr och nu:


4/5
”Återkomsten ”Alfta förr och nu” är första skivan på tio år och den låter ännu mer självklar i sin form än solodebuten från 1996. Som att han har mognat genom att skala av ytterligare något lager, och bli ännu mer envist personlig som sångare. Samtidigt som några låtar hör till det mest lättfästande direkta han har gjort."
Dagens Nyheter - Nils Hansson

4/5
”Nio sånger, nio vykort från Sverige, frankerade med saliv, blod och kärlek."
Dagens Industri - Jan Gradvall

5/6
"Med sin mjuka kollision av sentimentalitet och framtidshopp är Gräs och syra ett under av melodiskt återhållet vemod, och liksom flera av Ulf Sturesons allra bästa stunder har den samtidigt ett underliggande nästan euforisk jubel.”
Nöjesguiden - Patrik Forshage

4/5
"Det är en sorts popmusik som ingen annan bryr sig om att skriva. Gitarrer vindlar vackert och stråkar sveper som en mild vind genom djupa skogar och ymniga fält.”
Aftonbladet - Håkan Steen

4/6
"Poetisk popmelankoli som verkligen känns”
Gaffa - Pontus Bark

8/10
"»Alfta förr och nu« är en vindlande vacker och lennonskt påträngande livskrönika."
Sonic - Pierre Hellqvist

4/5
"Med vackra, skaviga sånger som kommer från hjärtat och är rotade i ett Sverige lite bredvid tecknar Stureson en bild så mycket rikare än alla schabloner som rapas upp på Twitter och tyckar-sidor."
Göteborgs-Posten - Johan Lindqvist

botbodyblackshadow