Georg Riedel, Sarah Riedel och Nicolai Dunger firar ​Lennart Hellsing med ny musik

Dansade gurkor och sovande bananer. I Lennart Hellsings universum var allt möjligt och han är den svenska barnbokens stora omdanare.  Under namnet ”Hellsing 101” kommer Georg Riedel, Sarah Riedel och Nicolai Dunger tillsammans med Sveriges främsta musiker lyfta fram Hellsings texter till både hörd och ohörd musik. Urpremiär blir det i Göteborg i september.

 

​Lennart Hellsing (1919-2015) skulle ha fyllt 101 år i år och var en av den svenska barnbokens stora omdanare. Som den naturligaste sak i världen beskrev han dansande gurkor och sovande bananer, allt i sitt alldeles egna språkuniversum där den självklara lekfullheten och det existentiella allvaret möttes. På ett par decennier lyckades han inte bara förnya genren utan också stärka barnlitteraturens ställning, fördjupa synen på barn samt vidga definitionen av barnkultur.

Lennart Hellsing och Georg Riedel möttes på Fårö i slutet av 60-talet. De blev goda vänner och samarbetade i omgångar i mer än 40 år. I samarbetet föddes en rad sånger och projekt, bland annat skivorna ”Bananskiva” med Fred Åkerström och Gösta Linderholm, samt ”Trollringen” där bland annat Lena Nyman, Hans Alfredson, Sarah Riedel och Lennart Hellsing själv medverkade.

 

Nu presenteras en rad sällan sjungna och några helt osjungna sånger av Lennart Hellsing och Georg Riedel, bland annat några så kallade ”dagsverser” som Lennart skrev för dåvarande "Stockholmstidningen" i slutet av 40-talet. Under namnet ”Hellsing 101” hör vi nu detta unika material framföras av Georg Riedel, Sarah Riedel och Nicolai Dunger tillsammans med ett band bestående av några av Sveriges främsta musiker; en exklusiv och unik föreställning där Lennart Hellsings texter lyfts fram med en lätthet och sinnlighet som ger orden en ny och angelägen lyster.

 

- Lennart var en sådan där person som har funnits med i hela mitt liv, som alltid skulle finnas. I sina oranga och knallrosa sommarkostymer var han för mig synonymt med Fårö och han dök ofta upp i köket, tände en cigarett och pratade på sitt typiskt lågmälda, lite mumlande sätt. Att få sjunga hans texter i ett sammanhängande program och dessutom framföra i stort sett osjungna sånger känns väldigt fint och stort, säger Sarah Riedel

 

”Hellsing 101” vänder sig främst till en vuxenpublik - om nu litteratur och musik ens ska definieras som lämplig för ”barn” och/eller ”vuxna”? Lennart Hellsing har själv sagt: 

”Barnet är min röst. Jag tänker inte på att rikta mig när jag skriver, varken till barn eller vuxna.”  

 

25/09
Köp
GÖTEBORGStora Teatern
botbodyblackshadow