Fan-tastiskt!! 2018 blir ett Bob Hund-år

Fan-tastiskt!! 2018 blir ett Bob Hund-år.


2018 är det 25 år sedan Bob Hund släppte sin första skiva. Det firas med återutgivningar av bandets samtliga album på vinyl och med att de tar över Malmö Lives konserthus under ett helt år.


Bob Hund har de senaste åren utmanat gränserna för vad ett popband kan vara. De har auktionerat ut sina instrument och lånat utrusning av sina fans, spelat live till stumfilm, satt upp såväl egna operor som festivaler och mycket annat. 2018 tar bandet det hela ett steg till och tar över Malmö Lives konserthus för ett år långt extravaganza. Under namnet "Fan-tastiskt!! – 365 dagar med Bob Hund på Malmö Live" kommer bandet i 12 månader sätta upp en rad olika konserter och presentera en massiv utställning i huset kurerad av Martin Kann.

Varför Bob Hund på Malmö Live?

- Vi samarbetar med Bob hund av många skäl. Först och främst är det ett väldigt bra band. Men också för att de så många gånger visat att de vågar sätta allt på ett kort och leka med gränserna för musik, konst och samhälle. Den inställningen gör det möjligt att skapa nya intressanta upplevelser, med en gemensam tro på kultur och musik som en av de viktigaste hörnstenarna i ett modernt samhälle, säger Karin Karlsson, programchef på Malmö Live konserthus.

Att det 2018 är 25 år sedan Bob Hund släppte sin första skiva skulle kunna ses som en bakgrund till projektet. Som en röd tråd genom året kommer också samtliga av bandets skivor i kronologisk ordning ges ut remastrade på vinyl. Men Bob Hund vore inte Bob Hund om inte siktet alltid var inställt på framtiden. "Fan-tastiskt!!" är inte ett redovisande, musealt projekt utan i en allra högsta grad levevande process. Under året kommer Bob Hunds nästa studioalbum spelas in i Malmö Live. Besökarna kommer vid några tillfällen att kunna följa processen när ny text och musik, under mycket möda och stort besvär, trollas fram.

Med det är i det förflutna det hela börjar. Under årets första konsert i serien på Malmö Live kommer Bob Hund att återbesöka sin tidiga karriär. Med en twist. De kommer göra en cover på sin konsert i Teaterladan på Hultsfredsfestivalen 1993, den som kallats "den bästa konserten på svensk mark någonsin" av pressen.

– Att spela en gammal skiva från början till slut är ingen utmaning för oss. Detta spektakel kan däremot sluta hur som helst. Det gillar jag, säger Thomas Öberg i Bob Hund.

– Folk som kan bevisa att de var där då blir hedersgäster, det enda de behöver göra är att stå i baren och säga att det vara bättre förr, lovar Öberg.

27/1 sker denna lika unika som absurda konsert. För att återskapa originalets svettiga atmosfär äger spelningen rum i Malmö Live lilla sal, Kuben. Resten av årets konserter kommer också ta omvägen framför genvägen och överraska med försök till nyskapande grepp. Programmet kommer att presenteras löpande.

Redan nu kan det dock meddelas att årets avslutas med en nyårsbal med konsert och maskerad som sätter punkt för ett helt förtrollat år som inneboende på Malmö Live. Det går redan rykten om att alla som kommer utklädda till Thomas Öbergs scenkaraktär får halva priset i baren under minst en timme. Oklart om detta är sant. 

Allt detta är "Fan-tastiskt!! – 365 dagar med Bob Hund på Malmö Live" Men varför? Thomas Öberg förklarar:

– 2018 är det valår i Sverige. Världen har blivit mer och mer som en bob hund text. Lite orolig, förvirrad och hoppfullt tragikomisk. Därför blir vårt motto från och med nu: Istället för misstanke: Omtanke

Istället för misstanke: Omtanke. Fyra ord som vi ska låta prägla 2018.

botbodyblackshadow