Osebol - En föreställning om en by

Med osviklig känsla och respekt skapar Marit Kapla ett helt universum av sitt litterära reportage om Osebol. Enskildas vittnesmål blir till lyriska sånger där olika röster varvas. Talet om platsen speglar både smärtsam förändring och oviss framtid. Glesbygdens och världens öden gestaltas genom livet i en värmländsk by” – Augustprisets motivering till priset för Årets skönlitterära bok 

Nu förlängs föreställningen som bygger på boken med en turné 2020.


Osebol är en by vid Klarälven i norra Värmland. Boken som delar byns namn är ett 800-sidors storverk där Marit Kapla intervjuat så gott som alla byns cirka 40 vuxna invånare. Resultatet kan beskrivas som ett polyfont diktverk, en kör av erfarenhet. Människors sorg, glädje, oro och humor färgar en mångfacetterad, personlig och levande gestaltning av svensk – och global – nutidshistoria. De specifika livsödena blir till en allmängiltig berättelse om vårt land. En by får representera vår samtid.

 

Osebol släpptes i april och har mötts av en massiv hyllningskör. Aftonbladet har kallat den "en fantastisk bok, full av liv och dikt" och Expressens recensent skrev "jag är smått skakad över hur bra detta är".

 

Martin Hederos är precis som Marit Kapla uppväxt i en värmländsk by. Han har en lång och framgångsrik karriär bakom sig, men är kanske mest känd som medlem i internationellt erkända The Soundtrack of Our Lives. Han betraktas allmänt som en av våra främsta pianister. Martin Hederos har nu inspirerad av Osebols text skrivit pianokompositioner på temat ”platser”.

 

I Osebol – en föreställning om en by möter Kaplas text Hederos musik i ett unikt scenkonstverk som under hösten turnerade runt om i Sverige. Efter Augustpriset är det nu klart att föreställningen förlängs in i 2020.

 

Premiär blir på hemmaplan i Värmland när Marit Kapla bjuder lokalbefolkningen på konsert i Norra ny Kyrka i Stöllet. 

 

Röster om föreställningen:

”Det är ett fantastiskt uruppförande vi får bevittna inne i Storsjöteaterns mörker, allt medan Pussy Riot uppträder i salongen bredvid och Miriam Bryant sprutar konfetti över hela torget utanför”
– Svenska Dagbladet

”Det är vackert och nära. En unik, opretentiös kärleksförklaring till glesbygden och dess röster. Som att stå utanför ett öppet fönster en varm sommarkväll och lyssna till ett stycke samtidshistoria” 
– Länstidningen

”Det är en dans med lek och allvar”
– Värmlands Folkblad

 

Kommande konserter

26/08
MALMÖ-Flyttas från 3/4
Babel
Köp
30/08
FRENEGFORS-Flyttas från 23/4
Teaterbiografen
Köp
31/08
TROLLHÄTTAN-Flyttas från 22/4
Hebeteatern
Köp
01/09
UPPSALA-Flyttat från 18/4
Reginateatern
Köp
02/09
STOCKHOLM-Flyttat från 27/3
Södra Tetaern
Köp
02/10
KRISTIANSTAD-Flyttas från 2/4
Köp


botbodyblackshadow