Oscar Zia

Hyllade och omtyckta Oscar Zia är tillbaka med en lika nyskapande som bekant hybrid av dansvänlig pop och mer utmanande r’n’b-soul. Musikaliskt minimalistiskt men textmässigt rättfram. På klingande skånska.
I förstasingeln ”Det Går Aldrig” utforskar 21-åringen nyfiket ett nytt sound, med sin storslagna hitkänsla bibehållen.

 

”’Det Går Aldrig’ var den första låten jag skrev på svenska. Jag var i en period i livet där jag kände att mycket inte går, stort som litet. Jag var omringad av ja-sägare vilket gjorde mig osäker på vad jag själv kände i olika situationer. Det var frustrerande att inte sitta inne på svaren.”

 

Oscar Zias Melodifestivalbidrag ”Human” från 2016 var en succé, tvåa i finalen och en stor hit resten av året. Men blev också en personlig och musikalisk kris, eftersom den kändes vara helt omöjlig att överträffa.

 

”’Human’ är både det bästa och det sämsta jag har gjort. Det blev startskottet för något annat, jag förstod vad jag ville göra med mitt artisteri, jag vill berätta något, jag vill ju att de som lyssnar på min musik ska tänka efter, eller kunna reflektera över vad det är de lyssnar på.”

 

Ett pärlband av tilltänkta uppföljarlåtar lades på is och Oscar Zia bestämde sig för att ta en paus från musiken och leva ut som den tonåring han aldrig varit. Det blev festnätter som aldrig tog slut, förhoppningar – men också ett enormt kreativt flow. Det var efter att Lisa Nilsson, vars musik Oscar vuxit upp med, bett honom framföra hennes låt ”I samma andetag” på Skansen i somras, han fann lättheten i det svenska språket och snart även modet att våga testa med sina egna ord.

 

”Det var första gången jag sjöng på svenska. Efter det var jag i studion och skrev hela tiden.”

 

Med nyfikna ögon i en glittrande glamourvärld, på upptäcktsfärd i gränslandet mellan ungdom och vuxen och med ett brinnande engagemang för mänskliga rättigheter sjunger Oscar om det som ligger honom närmast hjärtat.


”Jag har jobbat mycket på texterna, på ett så enkelt och lättillgängligt sätt kunna säga allt det där jag vill få fram, det som berör oss alla.”

 

De nya, svenska texterna och den urbant dova ljudbilden har växt fram i studion under 2017 som på ett personligt plan präglats av mörker och fester. På det kommande albumet är texterna miserabelt olyckliga, men melodierna är glada. Ljudbilden är hoppfull, elektronisk och med en smutsigare och råare produktion än tidigare. Ett sound som är framtaget tillsammans med producenter som också jobbat med bland annat Danny Saucedo, Sabina Ddumba, Daniel Adams Ray Veronica Maggio, Cherrie, Jireel och Meghan Trainor. Låtarna har Oscar Zia skrivit med bland annat Linnea Henriksson, Julia Adams, Miss Li, Ji Nilsson och duon MADFUN (Madelene Eliasson och Fanny Hultman). Att han mestadels skrivit tillsammans med kvinnor har sin förklaring i att det känts tryggt för honom.

 

Jag har alltid haft fler tjejkompisar och alltid tyckt att det är lättare att prata känslor med tjejer än killar. Jag har tack vare dem lärt mig väldigt mycket. Inte minst att sätta ord på de känslor jag upplevt.”

 

Under 2018 kommer Oscar släppa album och ge sig ut på turné med fullt band. Det blir ett nytt spännande kapitel för den unga musikaliska begåvningen, som redan vunnit mångas hjärtan med sin varma och passionerade personlighet.

 

Producenter på nya låtarna:
John Alexis, Martin Rene, Pontus Persson, Jonas Jurström, Teo & Frans

Kommande konserter

30/08
Info
Följ på facebook  Följ på instagram  Följ på twitter  Lyssna på Spotify 


botbodyblackshadow