Mattias Alkberg

Hösten 2018 är Mattias Alkberg aktuell med föreställningen "Alla är sämst".

 

"Alla är sämst" är en två timmar lång musikföreställning av och med Mattias Alkberg. Två akter där Alkbergs musik från sina 15 år som soloartist löper som en röd tråd. 


Mattias Alkberg är född 1969 och bosatt i Luleå. Han är musiker, författare, kulturjournalist, låt/textförfattare och musikproducent.

Varje år ger Alkberg ut minst ett nytt album eller bok, och han är nästan alltid aktuell för turné. Som författare och låtskrivare gör Alkberg ofta en slags balansakt vid ruinens brant, på både ett personligt och ett samhälleligt plan. Inför detta intar han dubbla positioner: han välkomnar katastrofen men gör det med ett envetet motstånd. Han ger sig aldrig när det kommer till att ge upp ännu en gång.

Alkberg var sångare och gitarrist i The Bear Quartet som skivdebuterade 1992, samma år publicerades hans första diktsamling “Separerade ägg”. På senare tid är han framförallt känd för sina soloalbum, sin lyrik och som frontman i punkbandet Södra Sverige.

Sammanlagt har han gett ut 8 böcker, 27 album och 26 EPs i eget namn och med The Bear Quartet. “Anarkist” (2011) är en skiva och en 100-sidig bok, en samling bestående av tidigare publicerade krönikor, recensioner och annat. Albumet “Mattias Alkbergs Begravning” (2013) var också en föreställning som sattes upp på Dramaten i Stockholm och blev en konsertfilm på SVT. Det elektroniska albumet “Personer” (2015) spelades in i Ingmar Bergman-gårdarna på Fårö, och blev även den en turnerande föreställning, med såväl dansare som extramusiker. “Ingen söm på Stengatan är en låt” (2016) på Personer som blev en kortfilm om nattarbetare i Luleå i regi av Clara Bodén. Filmen har visats på flera filmfestivaler i Norden och Sydkorea. Hösten 2016 släpptes “Ön”, hans sjunde diktsamling som följdes av en tre månader lång musik- och poesiturné i hela Sverige.

Hösten 2017 släpptes Mattias Alkbergs album "Åtminstone artificiell intelligens" (Teg Publishing). Hans tjugosjunde i ordningen.

Alkberg har fått stipendium av Svenska Akademin 2004 och 2015, och bland annat tilldelats Rubus Arcticus, Rörlings stipendium, VK:s kulturpris, och Stig Sjödin-priset.

Följ på hemsida  Följ på facebook  Lyssna på Spotify  Se på youtube 
Url:http://ws.spotify.com/lookup/1/?extras=albumdetail&uri=spotify:artist:5p8AjcGi5g19fWNvC2zhqE
res:System.Net.WebException: The remote server returned an error: (410) Gone. at System.Net.HttpWebRequest.GetResponse() at umbraco.library.GetXmlDocumentByUrl(String Url)


botbodyblackshadow