500 mil

500 mil gör indiepop på svenska med elektroniska inslag. Christel Valsinger producerar, skriver musiken och spelar gitarr. Anna Charlotta Gunnarson skriver de ofta samhällskritiska texterna och sjunger. De två hittade varandra via Twitter, bildade bandet på Way Out West och hade skrivit sina första låtar inom en vecka.

Innan 500 mil ens hade släppt någon musik bokades gruppen till Storsjöyran och spelade samma sommar för fulla hus. Strax började musikbloggar och dagstidningar få upp intresset för den ovanliga duon. 500 mil längtar efter horder av medelålders tjejer i publiken – och på scen. Inte konstigt att Christel och Anna Charlotta blev snurriga av lycka när två nya popgrupper bildades inom loppet av ett halvår med 500 mil som förebild.

 

Under våren 2018 släppte bandet tre singlar. Februarisingeln Voyager Golden Record är duons vemodiga kärleksförklaring till den moderna musikhistorien och en betraktelse över jordens förgänglighet. Den milda balladen slår an en mer elektronisk ton hos 500 mil, men Christels glittrande gitarrbaserade popwerpop genomsyrar så klart fortfarande många låtar. Ooh-aah-körerna finns också kvar och Anna Charlottas diskbänksrealistiska texter speglar än djupare de människor som sällan har en röst och har uppmärksammats med muntra lovord av bland andra HYMN, Popmuzik och QX och hamnade på spellistor av Jan Gradvall och Germund Stenhag.

 

Det enastående debutalbumet "Åska" kom i september 2018. Det fick bland annat 4/5 i GP med beskrivningen "Förrädisk popmusik som lämnar dig sargad och sårig."

Och om skivan beskriver bandet själva såhär: Åska är ett album som rör sig i spänningsfältet mellan det privata och det offentliga rummet. Familjerelationer och resan från liten till stor skildras ur olika perspektiv i "Mekano" respektive "Mekano, andra delen". "Oliver Twist" är en berättelse om klass medan "Assistenten" är ett vittnesmål som faktiskt skrevs ett halvår före #metoo."

 

Följ på facebook  Lyssna på Spotify  Se på youtube 


botbodyblackshadow